10 years
0670001005

Обробіток ґрунту під сою

Обробіток ґрунту під сою

Соя — одна з найзатребуваніших та рентабельних сільськогосподарських культур на ринку України. Великий попит зумовлений ціновими факторами: рослинний білок набагато дешевший ніж тваринний, а вирощування потребує менших затрат на азотні добрива.

Крім того, соя — чудовий попередник для посіву інших культур: залишок азоту у ґрунті складає  60-80 кг/га.

Правильний оборобіток ґрунту під сою — запорука гарного врожаю.

Значення сої

Соя має велике значення як для сільськогосподарської діяльності, так і для харчової промисловості. Тому це та культура, яка буде завжди рентабельна.

  1. З твердого зерна сої виготовляють крупу, борошно та молоко.

  2. З соєвого молока під пресом одержують окару, виготовляють соєвий сир, тофу.

  3. Відоме соєве м’ясо виготовляють із знежиренного борошна, яке спресовують, поки воно не набуде волокнисту форму.

  4. Також спресовуванням виготовляють соєву олію, яка доволі корисна та поживна для людського організму.

  5. Соєвий шрот та соєву макуху використовують у тваринництві у якості кормів та кормових добавок.

Попередники сої

Одна з особливостей сої, яка впливає на її місце у сівозміні — це специфічність кореневої системи. Вона розвивається інтенсивніше за ріст самої рослини на перших етапах вегетації, тому краще всього соя засвоюється та дає плідний урожай на малозабур’янених територіях.

Сою доцільно вирощувати після озимих та ярих зернових, а також після просапних культур. Саме ці попередники швидко звільняють поля, що дозволяє багаторазово та якісно провести підготовку ґрунту.

Сою рекомендується використовувати у двопільних сівозмінах. Після неї краще всього вирощувати:

  • кукурудзу;

  • озиму пшеницю;

  • ярий ячмінь.

Не рекомендуємо висівати сою після:

  • соняшнику;

  • багаторічних бобових;

  • сорго.

Після себе соя залишає насичений азотом ґрунт, який оптимально підходить для посіву будь-яких зернових, технічних, плодових і ягідних культур.

Обробіток ґрунту під сою

Обробіток ґрунту під сою

Обробіток ґрунту при посіві сої буде поділятися на кілька етапів:

  1. Механічний обробіток ґрунту під сою

  • лущення

  • зяблева оранка

  • весняний обробіток

  1. Обробіток добривами (внесення добрив, основне живлення)

Лущення

Бур’яни — перші зі списку ворогів сої. Тому обов’язковим етапом підготовки ґрунту під посів сої буде механічний обробіток. Після зернових сільськогосподарських культур потрібно вчасно пролущити землю на глибину 6-8 см лущильниками дискової форми. На територіях, що забур’янені осотом, друге лущення потрібно здійснити полицевими лущильниками на 12-14 см. Якщо території забур’янені пирієм, потрібно обробити ґрунт подвійним дискуванням на глибину 10-12 см. На сильно забур’янених полях доцільно застосувати гербіциди суцільної дії за 2-3 тижні до оранки.

Зяблева оранка

Недостатня аерація ґрунту (вища за 1,27 г/см3) негативно впливає на розвиток кореневої системи сої та зменшує кількість бульбочкових бактерій. Найкраща щільність ґрунту — 1 - 1,2 г/см3.

Зяблевий обробіток ґрунту під посів сої здійснюють на глибину 28-30 см. Найкращий термін для цього процесу - кінець серпня-початок вересня.

Весняний обробіток

Термін між весняним обробітком та сівбою сої - 30-40 днів. Ця пауза дозволяє провести всі необхідні заходи по підготовці ґрунту та побороти бур’яни за допомогою агротехнічних засобів.

Закриття вологи здійснюють за допомогою боронування важкими боронами.

Культивацію проводять після фази білої ниточки, після того, як проростуть бур’яни. За потреби ці роботи проводять ще раз, для знищення нової хвилі бур’янів.

Важливим моментом є те, що перед сівбою потрібно вирівняти поле. Це значно полегшить збір урожаю, адже на не рівному полі при зборі частина бобів в нижній частині стебла може залишатися не зібраною.

Підготовка грунту під посів соняшника

Значення елементів живлення для сої

Підтримка основних та другорядних елементів живлення, а також мікроелементів, у посівах — важливий нюанс для обробки ґрунту під сою. Це напряму впливає на урожайність та якість зібраної культури.

ЕлементЗначення

Азот (N)

Посилює вегетативний ріст. Бобові на 50-85% задовольняють свої потреби в азоті внаслідок його фіксації з атмосфери, тому потребують лише невеликої “стартової” дози (10-30 кг/га).

Фосфор (P)

На початкових фазах росту фосфор дуже потрібен сої, особливо між фазами сходів та гілкування. Він стимулює розвиток кореневої системи та більшої кількості генеративних органів, що служить фундаментом майбутнього врожаю.

Калій (K)

Між сходами та цвітінням соя засвоює 25% калію, а решту 75% — у фазі формування і наливання бобів. Він впливає на врожайність, збільшуючи масу насінин і вміст білка, сприяє фіксації азоту, а також підсилює стійкість до хвороб і стресових факторів.

Сірка (S)

Надзвичайно важлива у період вегетації, особливо від сходів до фази цвітіння. Вона сприяє кращому росту та збільшенню врожайності; збільшує стійкість до посухи, ураження хворобами, шкідниками; допомагає засвоєнню азоту.

Кальцій (Ca)

Соя має значно вищий винос сполук кальцію, ніж зернові. Він необхідний протягом усього періоду вегетації, особливо в період цвітіння, зав'язування та наливання бобів. Кальцій покращує структуру ґрунту, засвоєння інших елементів, розвиток кореневої системи, бере участь в гормональних реакціях, утворенні клітинних стінок.

Магній (Mg)

Збільшує врожайність, вміст хлорофілу та стійкість проти хвороб, сприяє ферментним процесам, накопиченню жирів та ефірних олій. Добре забезпечення магнієм покращує процес азотофіксації.

Бор (B)

Необхідний впродовж усієї вегетації. За його нестачі погіршується надходження азоту, процес цвітіння, зав’язування і достигання насіння, страждають точки росту молодих органів рослин, можливе їх відмирання.

Цинк (Zn)

Активує ряд ферментів, бере участь в азотному обміні речовин рослин та формуванні білків.

Марганець (Mn)

Важливий для активації ферментів, синтезу хлорофілу, фотосинтезу. Дефіцит марганцю та цинку часто виникає при підвищеному рН ґрунту та надлишку заліза.

Молібден (Мо)

Сприяє росту коренів, пришвидшує вегетацію і активізує діяльність бульбочкових бактерій. Він локалізується в молодих органах рослин, а в кінці вегетації переважно зосереджується у насінні, збільшуючи врожайність та вміст білка.

Для того, щоб правильно обрати добриво та насичити землю під час обробітку під посів сої елементами, яких бракує, потрібно провести аналіз ґрунту. Ця процедура дозволить оптимізувати систему живлення відповідно до особливостей агрохімічного складу вашої землі.

Удобрення ґрунту під посів сої

При обробці ґрунтів важливо пам’ятати, що для продуктивного врожаю підживлення добривами важливе на всіх етапах.

1. Основний обробіток ґрунту — дуже важливий етап підготовки землі під сою. Його здійснюють для того, щоб загорнути поживні рештки, створити агрономічну цінність ґрунту та зберегти вологу у всіх шарах.

Під час основного обробітку доцільно підживлювати мінеральними добривами. Це підзарядить ґрунти необхідними для засвоєння речовинами та підготує до весняного посіву сої. Радимо вносити  SUPERFOSFAT MAKOSH (рекомендована норма - 200-250 кг/га), KALIUM MAKOSH (100-180 кг/га). Елементи у цих добривах містяться у доступній формі для найкращого засвоєння.

2. Під час закриття вологи агроном-експерт компанії «Макош» рекомендує підживити ґрунти магнієм та сіркою. Для цього підходить мінеральне добриво  MAKOSH MAGNEZOWY (100-180 кг/га). Також цей засіб ідеально підходить для передпосівного обробітку ґрунту під посів сої.

3. Безпосередньо при самому посіві сою варто підживити комплексним гранульованим мінеральним добривом з борем та кальцієм MAKOSH UNIVERSAL (120-200 кг/га).

Удобрення ґрунту під посів сої

Важливо пам’ятати, що обробка ґрунту та правильне підживлення добривами на всіх етапах — запорука вражаючого врожаю.

 

Супутні товари