Бор. Чому він такий популярний?

09.10.2025 Поради аграрію

В останні роки багато сільськогосподарських товаровиробників відчули потребу в більш повноцінному (комплексному) живленні вирощуваних культур. На багатьох полях давно не вносять органічні добрива, а з мінеральних – лише азотні, фосфорні та калійні (і то не завжди). Було помічено, що при дефіциті хоча б одного мікроелемента рослини починали проявляти ознаки голодування, вимагаючи лише кількох грамів елементу на гектар. Такий дефіцит, навіть за потреби у невеликій кількості, має визначальний вплив на рівень урожайності. Так як сучасне сільське господарство використовує нові високоврожайні сорти, які мають підвищену потребу у живленні та мікроелементах зокрема

Бор. Чому він такий популярний? - Makosh

Якщо розглянути набір культур у сівозміні українських аграріїв, то стає очевидно, що значну частину посівних площ займають олійні культури (соняшник, озимий ріпак) та бобові (соя). Такі сільськогосподарські рослини визначаються великою потребою в елементах мінерального живлення, для отримання великого врожаю, особливо – бору. Серед усіх мікроелементів бор найбільше впливає на розвиток рослин і якість врожаю. Різні культури мають різні потреби в борі – дводольні споживають приблизно в 10 разів більше бору, ніж однодольні (злаки). Також чутливими до бору є плодові, ягідні, овочеві, та горіхоплідні культури.

Важливість бору в життєдіяльності рослини 

Бор у рослині бере участь у формуванні клітинних структур і нормальній диференціації тканин, надаючи їм міцності та еластичності. Сприяє засвоєнню поживних речовин кореневою системою та покращує утворення і транспортування вуглеводів від фотосинтезуючих частин рослини до точок росту, коренів і органів розмноження. Допомагає поглинати кальцій та утворювати первинні корені, бульбочки на коренях бобових культур. Завдяки бору рослини краще закладають генеративні органи, швидше  цвітуть і зав’язують насіння, оскільки бор забезпечує якісне проростання пилкових зерен, значно збільшує врожайність насіння і його якість. Без участі бору не може відбуватися жоден обмінний процес. Тому рослини потребують бору протягом усього вегетаційного періоду.

Бор. Чому він такий популярний? - Makosh

Також бор посилює стійкість рослин до бактеріальних та грибкових хвороб, та несприятливих факторів зовнішнього середовища, наприклад занадто високих чи низьких температур.

Необхідно пам’ятати, що на відміну від інших поживних речовин, бор не може реутилізуватися, тобто повторно використовуватися у рослині, за рахунок переміщення між старими і молодими органами рослин. Тому рослини мають бути забезпечені бором протягом усього періоду вегетації, особливо важливим буде  живлення бором у критичні періоди росту і розвитку рослин. Наприклад:

  • бутонізація та цвітіння, 

  • формування розетки озимого ріпаку, 

  • ріст та розвиток коренеплодів та бульбоплодів,

  • наливання зерна (особливо олійних та бобових культур), 

  • закладання генеративних бруньок,

  • підготовка до зими у плодово-ягідних та горіхоплідних культур.

Найбільше дефіцит бору проявляється на карбонатних, перезволожених і вапнякових ґрунтах, посилюється в посушливі роки та при надмірному внесенні азотних добрив. Проведення вапнування на кислих ґрунтах також обмежує доступність бору для рослин, тому після внесення вапнякових матеріалів обов’язковим буде підживлення рослин бором.

Бору у вільній формі не існує в природі, у ґрунті він міститься у вигляді різних сполук, а рослинами засвоюється у форм і оксиду бору (BO). На більшості ґрунтів спостерігається дефіцит бору, особливо це стосується  борофільних культур, таких як:

  • озимий ріпак,

  • ярий ріпак, 

  • соняшник, 

  • бобові культури,

  • цукрові культури,

  • кормові буряки, 

  • картопля, 

  • капуста(особливо цвітна),

  • яблуня та багато інших. 

Бор. Чому він такий популярний? - Makosh

Симптоми борного голодування проявляються у пригнічені та завмиранні точок росту, деформації і опаданні квіток, осипанні зав’язі, скороченні міжвузлів, зміні забарвлення листя до сизого кольору, ламкості листя та черешків, порушенні формування плодів,  загниванні сердечка у буряків, розтріскуванні кореневої шийки у ріпаку, зменшення розміру бульб у картоплі.

Завдяки внесенню мікродобрив можна легко та швидко подолати дефіцит бору у рослин, але найкращим варіантом буде своєчасне підживлення рослин боровмісними добривами, що допоможе запобігти дефіциту бору та втраті кількості та якості врожаю.

На українському ринку представлено велику кількість борних добрив. Для підживлення по листу зазвичай використовують:

  • борну кислоту, 

  • октоборат натрію, 

  • поліборати, 

  • боретаноламін.

Для ґрунтового внесення використовують гранульовані добрива додатково збагачені бором. Форму та вид добрив аграрії вибирають зазвичай на власний розсуд, хтось керується ціною одиниці діючої речовини, комусь до вподоби рідка форма, а хтось купує розрекламовані препарати.

У компанії  MAKOSH є борне добриво для листового живлення, за допомогою якого легко та зручно можна забезпечити потреби рослин у живленні бором:

  1. Wonder Leaf Mono B 11 – містить 11%(150,7г/л) бору, у формі боретаноламіну, 5% азоту та 1% амінокислот, які значно покращують засвоєння бору. Додатково містить фітогормони і полісахариди.

Для ґрунтового внесення маємо комплексне добриво, що збагачене бором:

  1. MAKOSH 18+ B,Zn 

 MAKOSH – інвестиційне живлення рослин! Ми примножуємо ваші врожаї, а значить і прибутки.

Поділитися в соціальних мережах

Наступна стаття

Рекомендовані товари

MAKOSH 18+ B, Zn
Форма
Гранули 2-5 мм