10 years
0670001005

Комплексні мінеральні добрива: види, особливості застосування

Комплексные минеральные удобрения

Основою до розвитку виробництва добрив стала теорія мінерального живлення Ю. Саксаі та І. Кнопа, які обґрунтували можливість культивування рослин на розчинах мінеральних солей. Тому, мінеральне живлення стало одним з основних чинників за допомогою якого сучасні фермери цілеспрямовано керують габітусом і генеративним розвитком рослин з метою отримання високих урожаїв.

Вагомий внесок в розвиток агросектору України здійснює офіційний дистриб’ютор продукції європейських заводів (Luvena, Fosfan, Grupa Azoty, Agropolychim та ін.) - компанія «МАКОШ», яка забезпечує фермерів якісними комплексними мінеральними добривами з урахуванням особливостей українських ґрунтів.

Що таке комплексні міндобрива?

Добрива, до складу яких входить декілька елементів живлення рослин, називаються комплексними.
Забезпечення рослин збалансованим живленням, не тільки основними елементами, а саме азотом, фосфором та калієм, але і сіркою, магнієм, кальцієм та мікроелементами, дасть можливість отримати високий урожай.

Дані добрива придатні для будь-яких ґрунтів, вони є водорозчинні і практично не змінюють їх фізіологічну кислотність.
Основна проблема агрохімії пов’язана з визначенням балансу поживних речовин в ґрунті. Адже, систематичне підвищення родючості ґрунтів безпосередньо впливає на рівень урожайності та якість отриманої продукції сільськогосподарських культур. Оскільки, використання мінеральних комплексних добрив змінюють баланс поживних речовин ґрунту.

Види комплексних мінеральних добрив

Види комплексних добрив

На вітчизняному ринку комплексні добрива представленні двох видів: рідкі і гранульовані.
Відповідно до способу виробництва, комплексні мінеральні добрива поділяються на:

  1. змішані (суміш простих добрив, що отримується шляхом сухого змішування);
  2. складно – змішані добрива або комбіновані (комплексні добрива, які отримуються в єдиному технічному процесі в одній гранулі містять два або декілька основних елементи живлення рослин);
  3. складні (отримують при хімічній взаємодії вихідних компонентів).

Мінеральні добрива виготовляються для всіх сільськогосподарських культур, враховуючи наступні фактори:

  • хімічний склад ґрунту і гранулометричні характеристики;
  • вид добрив;
  • особливості фази розвитку рослинної культури.

Переваги комплексних добрив компанії «МАКОШ»:

  • в одній гранулі міститься декілька елементів мінерального живлення;
  • висока розчинність;
  • легкодоступні сполуки для рослин;
  • містить менше баластних сполук порівняно з іншими добривами;
  • широкий спектр застосування;
  • в значній мірі забезпечують фізіологічні потреби культур;
  • підвищують рівень врожайності;
  • поліпшують якість продукції;
  • знижують затрати на транспортування та використання.

Комплексні мінеральні добрива від компанії «МАКОШ»

Компанія «Макош» пропонує комплексні мінеральні добрива європейської якості, які виготовляються за стандартами Євросоюзу та є офіційним дистриб’ютором заводів-виробників польських добрив в Україні.

Добрива заводів: Luvena, Fosfan, Grupa Azoty, Agropolychim та ін. користуються великим попитом впродовж тривалого часу у аграріїв країн Євросоюзу та України. Комплексні мінеральні добрива, які є в асортименті компанії «Макош» характеризуються високою розчинністю, їх складники абсолютно доступні рослинам, за характером є швидкого реагування та пролонгованої дії на рослину.

Польські виробники, враховуючи особливості українських ґрунтів, проводять виробничі перевірки і, основуючись на результати наукових даних, покращують якість продукції, що дозволяє створювати добрива з різними компонентами для відповідних культур. Завод «Luvena» розробив серію спеціальних добрив для компанії «Макош», з урахуванням не тільки ґрунтових умов, але й побажань фермерів.

Перелік та склад добрив

 

                                 Назва

Склад
NP2O5K2O5CaOSO3MgOBZn
Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) - 19,5  -  25  30  - 0,2 0,2
Makosh universal z borem3,5 10   18  13  26  - 0,2  -
NPK Makosh z zynkim 4 10  18   13  26  -  -  0,2
Kalium Makosh  -   -  42  3,5  10  4 -  -
MAGNEZOWY MAKOSH + MICRO (Mn, Cu)
  -   -   -  -  17  16  -  -


Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) – фосфорне добриво, гранульоване, відноситься до четвертого покоління. Належить до водорозчинної групи (не менше 93%), вільно та ефективно засвоюється кореневою системою рослини.

Завдяки Са (25%), що містить кожна гранула створюється оболонка, яка запобігає катіонам алюмінію і заліза вступати в реакцію з фосфором. Також дане добриво в своєму складі містить бор та цинк. За кількістю діючої речовини перевершує подібні форми добрив (74,9%). Гранули не містять токсичних наповнювачів та важких металів. Завдяки своєму унікальному складу його можна вносити під основний, передпосівний обробіток, а також при посіві під усі сільськогосподарські культури.

Kalium Makosh – сучасне європейське калійне висококонцентроване добриво, яке містить 42% водорозчинного оксиду калію (К2О), також до складу гранул входить сірка (SO3) -10%, оксид кальцію, оксид магнію.

Рекомендується застосовувати в системах удобрення в різних ґрунтово кліматичних зонах України. Для відповідної культури існують рекомендовані норми даного добрива (100-250 кг/га). Дозу необхідно коригувати, вносячи поправку на тип ґрунту. Kalium Makosh вносять в залежності від погодних умов як основне добриво врозкид або локально осінню або весною.

Makosh universal z borem та NPK Makosh z cynkiem – добрива марок NPK CaSB та NPK CaSZn з відповідним вмістом поживних елементів 3,5-10-18-13-26-0,2, 4-10-18-13-26-0,2, які знаходяться у формах водорозчинних сполук.
Дані комплексні добрива мають високий відсоток використання елементів живлення не менше 90% за рахунок чого підвищується урожай на понад 45-50%.

Однією із основних переваг для рослин є те, що гранули не включають токсичних домішок, а також збільшують толерантність до стресових факторів, викликаних хворобами та біотичними і абіотичними чинниками. Вміст великої кількості поживних складових в одній гранулі дозволяє ефективно використовувати дане добриво під широкий спектр сільськогосподарських культур (соняшник, соя, горох, кукурудза, озимі та ярі зернові, цукрові буряки, картопля, овочі та ін.).

Особливу цінність набуло добриво універсал Makosh Universal z borem для ріпаку озимого, оскільки до його складу входить 0,2% бору. Так, як ріпак в осінній період засвоює 25% від загальної потреби бору, а загально відомо, що бор нездатний до реутилізації, тим більше потрапити за рахунок позакореневого підживлення до кореневої системи, тому такі біологічні особливості даної культури, спонукають нас до застосування універсал Makosh Universal z borem, що дає можливість уникнути дуплистості, деформації кореневої системи та появи внутрішніх некрозів і за рахунок цього досягнути вищих показників в урожайності.

MAGNEZOWY MAKOSH + MICRO (Mn, Cu)  – добриво, що містить в собі 16% - оксиду магнію (MgO) та 17% - триоксиду сірки (SO3). Гранули після того як попали в ґрунт вільно в ньому розчиняються і легко засвоюється кореневою системою. Даний період (ґрунт – рослина) приблизно становить двадцять чотири години.

MAGNEZOWY MAKOSH + MICRO (Mn, Cu) застосовують на всіх типах ґрунтів особливо на піщаних на яких дані елементи швидко промиваються в нижні шари і стають не досяжними для кореневої системи, а також на кислих, оскільки підвищений рівень кислотності є буфером в засвоєні даних елементів, особливо магнію.

Тому, MAGNEZOWY MAKOSH + MICRO (Mn, Cu) рекомендують вносити перед обробітком ґрунту, що забезпечить найкращий результат. Воно не впливає на схожість насіння. Дане добриво використовують для підживлення озимих культур по мерзлоталому ґрунті.

Особливості застосування КМД під різні культури
КультураСпосіб внесення добривДобривоРекомендована норма, кг/га*
Кукурудзаосновне, рядкове - NPK Makosh z cynkiem
 - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 

150-200

120-200

Озимі, ярі зернові

основне, рядкове

-//-, підживлення

  - NPK Makosh z cynkiem
  - Makosh universal z borem
  - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 
  - Kalium Makosh

100-250
100-250
100-200

80-200

Соняшник

основне, рядкове

підживлення

  - Makosh universal z borem
  - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 
  - Kalium Makosh
  - Luboplon сульфат магнію

  120-300
  150-250

  120-200
   80-120

Соя

основне, рядкове

основне

  - Makosh universal z borem
  -  Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 
  - Kalium Makosh

100-150
100-120

80-100

Ріпак озимий

основне, рядкове

основне

  - Makosh universal z borem
  - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 
  - Kalium Makosh

150-300
100-250

120-250

Буряк цукровийосновне, рядкове  - Makosh universal z borem
  - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 
  - Kalium Makosh

200-250
200-300

220-300

Картопля та овочі

основне, рядкове

основне 

  - Makosh universal z borem
  - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 
  - NPK Makosh z cynkiem
  - Kalium Makosh

110-220

110-220

120-250

120-250

Плодові дереваосновне  - Makosh universal z borem
  - NPK Makosh z cynkiem
  - Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn) 

200-300
200-300

200-300

*Норми застосування добрив вказані без урахування аналізу ґрунтів, а також можливого рівня урожайності.

Філософія компанії «МАКОШ»:

  • своєчасне постачання добрив європейської якості;
  • надання нашим клієнтам інформації, щодо ефективного використання польських добрив;
  • отримання високої ефективності від добрив компанії "Макош", якщо дотримана рекомендована система удобрення;
  • залежно від потреб клієнта компанія може запропонувати спектр добрив у формах загальнодоступних для засвоєння рослинами в будь-якому їх співвідношенні.

Програма «Агроном 24/7»

В компанії «Макош» діє безкоштовна консультація агронома – експерта, в рамках якої надається консультація всім фермерам та агрономам по всім питанням пов’язаним з живленням, підбором ефективних добрив, норм та доз внесення. 

Детальніше про товар: NPK Makosh z cynkiem Superfosfat Makosh z mikroelementami (B, Zn)Makosh universal z boremKalium MakoshMAGNEZOWY MAKOSH + MICRO (Mn, Cu).

Супутні товари