10 years
0670001005

Мінуси понаднормового використання добрив

Минусы сверхурочного использования азотных удобрений для озимых зерновых культур

Для того, щоб нормально розвиватись, протистояти несприятливим факторам та приносити урожай, озимі зернові культури потребують низки важливих елементів, серед яких N,P,K,S.

Найнеобхіднішим з них є азот (N), оскільки він сприяє розвитку листя та закладці додаткових стебел на озимій пшениці. Якщо ж рослині не вистачає цього елементу, то порушується процес появи зачатків листків і, відповідно, кількості закладених стебел. Це може призвести до зниження урожайності зернової культури.

Поява та ріст стебел залежить від того, у який період та у якій кількості було внесено азотні добрива. Зважаючи на особливості росту та розвитку озимих зернових культур, закономірностей процесу закладення необхідних для живлення елементів та типу клімату агротехніками було розроблено спеціальні системи внесення азотних добрив.

Для підвищення зимостійкості та покращення росту рослини у весняний період рекомендується при посіві вносити 30% від кількості азотного добрива, розрахованого на весь період вегетації. Залишкова кількість азоту зможе вивітритись або вимитись за зимовий період. Але якщо добрива буде забагато, то, як результат, рослин будуть переростати та вимерзати. Саме тому слід дотримуватись всіх рекомендацій спеціалістів та вносити азот відповідно до встановленого показника.