10 years
0670001005

Обробка рослин мікродобривом з бором

Значення бору для рослин

Обробка рослин мікродобривом з бором

Про важливість бору у мінеральному живленні рослин можна говорити багато. Проте однозначно можна сказати наступне, бор відіграє значну роль у повноцінному розвитку та росту рослин.

Бор – це унікальний мікроелемент, який впливає на всі важливі процеси обміну елементів живлення у рослині.

Окрім основних функцій - вуглеводного обміну, формування росту і запилення квітів рослини важливо нагадати і про те, що бор є одним із основних мікроелементів, що регулює синтез всіх поживних речовин рослини, сприяє їх перетворенню, обміну та нагромадженню. Більше того, бор виступає чудовим захисником для рослин підвищуючи їх стійкість до різноманітних захворювань.

Таким чином, бор важливий на всіх етапах розвитку, адже він покращує розвиток кореневої системи рослини, особливо молодих корінців і допомагає у формуванні насіння.

Бор у ґрунті

Що стосується ґрунту, то бор може засвоюватись рослинами у формі боратів. Важливо пам’ятати, що ступінь і доступність боратів може відрізнятись. В більшості випадках це водорозчинні та розчинні в слабких кислотах речовини. Але їх вміст в ґрунті дуже низький.

Рослини найкраще засвоюють розчинні форми бору. Мікроелемент поглинається з ґрунту через корінь пропорційно до його концентрації у ґрунтовому розчині, а сам процес засвоєння займає від трьох до шести стадій процесу.

Вапнування негативно впливає на рухомість бору в ґрунті. Адже добрива, що містять карбонат кальцію значно сповільнюють засвоєння мікроелемента і зменшують його вміст у ґрунті.

Таким чином, у кислих ґрунтах, що містять карбонат кальцію, знаходиться мала кількість водорозчинного бору. Тому в такі ґрунти необхідно вносити добрива з вмістом бору.

Основні функції бору

Основні функції бору

Отже, враховуючи всі особливості участі бору в житті рослини, можна виділити наступні основні його важливі функції.

  1. Бор унікальний мікроелемент, що регулює синтез всіх поживних речовин рослини, сприяє їх обміну, засвоєнню та нагромадженню.
  2. Разом з кальцієм, бор приймає активну участь у формуванні стінок клітин рослини.
  3. Бор необхідний для формування репродуктивних органів, точок росту, листків.
  4. Бор виконує функцію вуглеводного обміну і транспортування цукру з більш старих до молодих листків і плодів. Таким чином забезпечує потрібну кількість необхідної речовини в рослині.
  5. Мікроелемент критично потрібен в період цвітіння і плодоношення, адже сприяє утворенню квіток і розвитку врожаю.

 Ознаки дефіциту і надлишку бору

ознаки дефіциту бору

Важливо пам’ятати, що мікроелемент так само, як і калій не перерозподіляється між молодими і старими органами рослини. Тобто іншими словами, бор майже не реутилізується в рослині. Нижні листки рослини не розподіляють накопичений і заощаджений бор верхнім молодим листкам.

Тому найбільш інтенсивно нестача бору спостерігається у верхній частині рослини. Щодо ґрунтів, то це в більшості випадках карбонатні, заболочені і провапновані ґрунти, у яких нестача бору може посилюватись при посушливих умовах, а також надмірному внесенні добрив з вмістом азоту.

Як ми вже згадували раніше, все має бути в межах допустимого. Тому при надмірній концентрації бору в землі у рослин виникає токсикоз і призупиняються розвиток. Даний мікроелемент  найбільше нагромаджується у листових пластинах, а тому крайня частина листків починають змінювати колір на жовтий і з часом відмирати. У такому випадку на гарний врожай вже можна не очікувати.

Способи внесення добрив з бором

Мінеральні добрива з бором вносять різними способами, про які можна дізнатись по інструкції до кожного з його видів.

Найпоширенішими способами є наступні:

  1. Передпосівна обробка насіння. Для овочевих культур його концентрація повинна становити не більше 0,03%.
  2. При передпосівному внесенні у ґрунт зазвичай потрібно 1 - 1,5 кг бору на 1 гектар.
  3. Позакореневе підживлення найбільш ефективно проводити за допомогою обприскування і розпилення на початку цвітіння для польових, овочевих та плодово-ягідних дерев та кущів.

Мінеральні добрива з бором

Що стосується мінерального живлення, найкраще зарекомендують себе добрива, що наведені нижче.

MAKOSH UNIVERSAL z borem:

  • Добриво розроблене та виготовлене європейськими науковцями спеціально для культур чутливих до нестачі бору;
  • Використання збалансованого комплексного добрива дозволяє забезпечити рослину достатньою кількістю елементів, необхідних для нормального росту та розвитку;
  • Бор прямопропорційно впливає на збільшення кількісних та якісних показників урожайності. Його наявність в добриві дозволяє закрити потребу рослини на початку вегетації.

NPK MAKOSH z borem:

  • Добриво містить всі необхідні макроелементи та мезоелементи в оптимальному співвідношенні в кожній гранулі;
  • Особливо рекомендується використовувати під культури, що мають потребу в мікроелементі бор;
  • Найкраще забезпечує потребу рослин в збалансованому живленні.

SUPERFOSFAT MAKOSH z mikroelementami (B, Zn):

  • Добриво сприяє кращому розвитку кореневої системи с/г культур, позитивно впливає на цвітіння та достигання плодів, підвищує посухостійкість
  • Наявні в добриві мікроелементи В та Zn забезпечують потребу рослини в них на початку вегетації
  • Формула розроблена європейськими спеціалістами, враховуючи особливості українських ґрунтів. Всі складові добрива містяться в кожній гранулі в доступній легкозасвоюваній формі, кількість діючої речовини – 74,9%

 Добрива універсальні, їх можна використовувати під основний, передпосівний обробіток та при посіві.

Рекомендуємо застосовувати двохфазне внесення:

  • 70% від запланованої норми під основний обробіток;
  • 30% від запланованої норми при посіві;
  • або вносити 100% добрива при посіві.

Добрива не містять компонентів, що обмежують схожість насіння.

Добрива для позакореневого живлення з вмістом бору

1) Wonder Leaf Pink

  • Унікальний склад

Добриво містить в своєму складі рекордну кількість бору -20%.

  • Універсальне добриво

Так, як Wonder Leaf Pink містить бор і має високу розчинність, воно підходить для підживлення всіх с/г культур.

  • Надійний захисник для рослин

Добриво підвищує стійкість рослини до:

  • грибкових хвороб;
  • бактеріальних хвороб;
  • негативного вприву навколишнього середовища.

2) Wonder Leaf Mono B 11

Добриво призначене для позакореневого підживлення самостійно або в поєднанні з розчином сульфату магнію Wonder Leaf MgS 25-50, карбаміду чи іншими мікродобривами (наприклад Wonder Leaf Mono Cu 6Wonder Leaf PinkWonder Leaf Blue, а також відповідним, пестицидом, перевіреним на сумісність. Розчинене у воді мікродобриво необхідно внести безпосередньо після приготування.

  • Рідке позакореневе добриво призначене для плодових, ягідних та польових культур;
  • бор, що міститься в добриві, знаходиться в органічній формі;
  • добриво ідеально підходить для живлення рослин, які потребують бор: ріпак, цукровий буряк, соняшник, плодові дерева, овочі, соя, картопля та ін.;
  • бор активно впливає на вміст сахарози в коренях буряків, незамінний при формуванні врожайності коренеплодів так і вмісту цукру.

Де придбати мікродобрива з бором

Для замовлення добрив з бором, радимо звернутись в компанію «Макош» що є офіційним дилером польських мінеральних добрив на території України. Наші добрива мають гарну сумісність, їх можна змішувати з більшістю добрив, мікродобрив, а також засобами захисту рослин попередньо перевіривши їх на сумісність.


Детальніше про товар: MAKOSH UNIVERSAL z boremNPK MAKOSH z boremSUPERFOSFAT MAKOSH z mikroelementami (B, Zn)Wonder Leaf Mono B 11сульфату магнію Wonder Leaf MgS 25-50Wonder Leaf Mono Cu 6Wonder Leaf PinkWonder Leaf Blue.

Супутні товари