10 years
0670001005

Позакореневе живлення рослин мікродобривами

Ще не так давно в Україні відслідковувалася тенденція вирощування сільськогосподарських культур за технологією інтенсивного типу, при цьому зменшується кількість культур в сівозміні, що здатні відновлювати родючість ґрунту.

Такі маржинальні культури як соняшник, кукурудза, озимий ріпак, зернові колосові культури фермери звикли удобрювати тільки азотом, в кращому випадку NPK, в той час забуваючи про мікроелементи (покладаючи надію на «невичерпні» поклади в ґрунті). Це одразу позначалось на кількості та якості вирощених врожаїв.

Тому, на сьогоднішній день, більшість аграріїв дійшли висновку, що при такому використанні земельних ресурсів та зміни клімату, стандартного живлення лише прикореневими добривами замало.

В такому разі для повноцінного живлення потрібний метод, який би відповідав наступним критеріям:

  • Не потребує значних витрат;

  • Простий у застосуванні;

  • Забезпечує максимальне використання поживних речовин з основного добрива;

  • Дозволяє регулювати баланс поживних речовин, що надходять у рослину

Проте, даний факт не означає, що варто відмовлятись від мінеральних добрив і використовувати лише добрива по листу. Позакореневе живлення є ефективним інструментом в програмі удобрення будь-якої культури при недостатній кількості елементів або коли доступність поживних речовин з ґрунту блокується біологічними (мікробіологічна активність ґрунту), фізико-хімічними (тип ґрунту, рН ґрунтового розчину, т.д.) чи екологічними факторами (вологість та температура).

В такому випадку позакореневе підживлення має особливі переваги над ґрунтовими добривами. Крім того, на різних етапах росту та розвитку с/г культур необхідні різні комбінації цих елементів.

Всі мікродобрива поділяють на:

  • Рідкі;

  • Кристалічні, або порошкоподібні.

Рідкі добрива містять  комплекс елементів(зазвичай у хелатній формі), та допоміжні речовини(прилипачі, амінокислоти ін.), що допомагають швидкому та якісному поглинанню елементів з добрива.Виготовляються з високоякісної сировини та мають зручне дозування, за рахунок рідкої форми.

Кристалічні або порошкоподібні мікродобрива містять або один, або комплекс елементів живлення. Найчастіше елементи схелатовані, тому швидко поглинаються рослинами і впливають на їх ріст і розвиток. Кристалічні добрива зручніші тим, що не вимагають спеціальних умов зберігання (за мінусових температур).


Для чого потрібне позакореневе живлення?

Позакореневе підживлення використовують як оперативний спосіб ліквідації симптомів дефіциту поживних речовин, оскільки поглинання поживних речовин листом відбувається набагато швидше ніж при поглинанні корінням. Мікродобрива вносяться по листу шляхом обприскування

Даний метод живлення набув популярності серед фермерів, які прагнуть отримувати сталі та високі врожаї. Основна його суть полягає в розпиленні на листову поверхню та стебла моно або комплексними розчинами добрив, які підбираються індивідуально для кожної культури, в залежності від вегетативного та репродуктивного періоду. Чому ж багато фермерів досі ігнорують внесення добрив по листу?

Аби доступно роз’яснити дану ситуацію, варто спростувати міф: внесення мінеральних добрив восени та навесні не достатньо для повноцінного розвитку рослини. Як правило, через несприятливі умови, такі як низькі чи високі температури, проходження різних мікробіологічних процесів в ґрунті, рН ґрунтового розчину, не здатні забезпечити надходження елементів живлення в рослину через корінь

Це особливо впливає на закладення урожаю в критичні фази розвитку сільськогосподарських культур. Основна істина така: рослину треба живити в тому числі і по листку, причому робити це правильно, вчасно і в достатній кількості. Завдяки мікродобривам ми можемо коригувати надходження поживних елементів у рослину, при необхідності підвищувати стресостійкість, а при потребі ліквідувати дію несприятливих факторів.

Коли здійснюється позакореневе живлення?

Досвідчені агрономи здійснюють позакореневе живлення рослин протягом всього періоду вегетації рослин та формування і дозрівання плодів. В залежності від особливостей культури позакореневе живлення проводиться:

  • восени ( по озимому ріпаку, пшениці та плодових);

  • весною, при появі сходів (кукурудза, соняшник) чи відновленні вегетації після зимівлі (ріпак, пшениця);

  • влітку для формування якісного врожаю і захисту від шкідників та хвороб (цукровий буряк, овочі, фруктові дерева та кущі)..

Для внесення елементів живлення по листу готують бакову суміш, що дозволяє одночасно і підживити рослини і внести необхідні засоби захисту.

Запам’ятайте основні правила приготування бакової суміші:

  1. необхідно наповнити бак обприскувача на 2/3 водою (бажано річковою чи пом’якшеною)  та увімкнути змішувач;

  2. додати карбамід;

  3. поступово всипати кристалічні мікродобрива;

  4. влити рідкі мікродобрива;

  5. інші ЗЗР

  6. долити воду до необхідного рівня

Даний розчин потрібно вносити на рослини одразу після приготування. Щоб добриво краще поглинулося через листову поверхню варто дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Проводити обприскування необхідно зранку з 7 до 10 години або ввечері після 17 години і до заходу сонці. В цей період рослини максимально спроможні спожити корисних елементів через листову поверхню.

  2. Температура повітря має бути вищою +12 але не більше +25 . За таким температур в рослини відкриваються продихи на внутрішній стороні листа і більша кількість елементів живлення проникає до транспортної системи рослини.

  3. Краще проводити позакореневе живлення в похмуру вологу погоду, щоб не було прямих сонячних променів, однак якщо підуть опади, то добриво змиється і не поглинеться рослиною.

Мікродобриво для позакореневого живлення

Компанія Макош має розширену лінійку добрив для позакореневого живлення. Асортимент компанії сформований з лінійки комплексних добрив від українського виробника Wonder, а також інших світових виробників. 

Розглянемо детальніше властивості кристалічних комплексних добрив: Wonder Leaf Pink, Wonder Leaf Yellow, Wonder Leaf Red, Wonder Leaf Blue.

Wonder Leaf Pink - досить універсальний продукт, адже майже всі культури потребують достатньої кількості Бору на етапах інтенсивного росту і розвитку. Він має кристалічну форму та 100%-ву розчинність на відміну від аналогів. Добриво містить 20% бору. Його рекомендують вносити позакоренево на цукровий буряк, соняшник, бобові, овочеві та плодові культури

Wonder Leaf Yellow - збалансоване водорозчинне добриво з високим вмістом макро- (NPK 21:21:21) та мікроелементів (Cu,Mn,Zn по 0.5%) у хелатній формі. Добриво призначене для позакореневого підживлення польових, овочевих, садових, та інших культур у період інтенсивного росту та розвитку рослин. 

Wonder Leaf Red - кристалічне водорозчинне добриво з підвищеним вмістом калію (NPK 10:20:30+2%B ), являється ефективним і швидким джерелом елементів живлення. Компоненти препарату знаходяться у доступній для рослин формі, легко засвоюються і коригують дефіцит елементів у рослинах протягом усього вегетаційного періоду.

Wonder Leaf Blue комплексне водорозчинне добриво з високим вмістом фосфору, а також з Zn (NPK 10:53:10+2%Zn). Дане добриво підвищує стійкість рослин до низьких температур, стимулює розвиток і формування кореневої системи, швидко ліквідує дефіцит фосфору у рослин, стимулює утворення генеративних органів. 

Тепер розглянемо рідкі мікродобрива Wonder, які крім основних елементів містять цілий ряд допоміжних складових:

Wonder Leaf Mono B 11 - концентрований розчин бору швидкої дії в поєднанні з біологічно активними речовинами. Призначений для підживлення посівів ріпаку, соняшнику, бобових, буряків, плодових насаджень, виноградників та інших культур, які потребують значної кількості бору. Швидко попереджає виникнення дефіциту бору, збільшує кількість квіток і плодоелементів та попереджає їх абортивність. Запобігає розвитку фізіологічних хвороб ( хлорози,завмирання точки росту, деформація листків, загнивання серцевини коренеплодів та ін.). Підвищує вміст цукрів, збільшує термін зберігання продукції.

Wonder Leaf Mono Zn 8 - концентрований розчин легкозасвоюваного цинку, який рекомендується застосовувати на посівах кукурудзи, зернових та зернобобових культур, плодових насаджень, виноградників та інших, на високих фонах мінерального живлення та карбонатних ґрунтах. Швидко і безперешкодно проникає в клітини рослин, активізує процес поглинання поживних речовин з ґрунту. Запобігає виникненню фізіологічних хвороб, спричинених дефіцитом цинку, підвищує жаро - та холодостійкість рослин.

Wonder Leaf Mono Ca 14 - високоефективний кальцієвий концентрат в поєднанні з азотом, магнієм та повним спектром мікроелементів і біологічно активних речовин. Запобігає виникненню дефіциту кальцію в рослин, особливо на кислих і недавно вапнованих ґрунтах. Стимулює ріст і розвиток рослин, та кореневої системи. Активізує обмін речовин та ферментів. Потовщує стінки клітин, покращує товарний вигляд продукції та збільшує термін її зберігання.

Wonder Leaf Mono Fe 10  - високоефективне багатокомпонентне добриво, яке призначене для позакореневого підживлення всіх сільськогосподарських культур. Містить у своєму складі залізо, сірку та азот. Рекомендується для запобігання хлорозів, спричинених дефіцитом заліза у всіх сільськогосподарських культур, особливо плодово-ягідних та винограду. Стимулює процес утворення хлорофілу, інтенсивність процесу фотосинтезу, збільшує площу асиміляції листка та стійкість рослин до стресових умов.

Wonder Leaf Mono Cu 6  - концентрований розчин легкозасвоюваної міді, який рекомендується застосовувати на посівах зернових та інших культур, які чутливі до нестачі міді, на вапнякових ґрунтах із високим вмістом органічної речовини та в спекотну погоду. Запобігає виникненню фізіологічних хвороб, спричинених дефіцитом міді (тонкі закручені листки, засихання кінцівок стебел, слабо виповнені колоски). Підвищує стійкість посівів до вилягання, підвищує вміст білку в зерні, цукру – в коренеплодах, жиру – в зерні олійних культур, крохмалю – в бульбах картоплі.

Wonder Leaf Mono Mn 11 - концентрований розчин легко засвоюваного марганцю, який призначений для позакореневого підживлення ріпаку, цукрового та кормового буряка, зернових культур, картоплі, плодових насаджень та ягідників. Рекомендується застосовувати на ґрунтах із високим вмістом органічної речовини, при вирощуванні культур за інтенсивними технологіями. Активізує процеси фотосинтезу в рослинах, сприяє засвоєнню поживних речовин з ґрунту. Підвищує жаро- та морозостійкість рослин, покращує якість одержаної продукції.

Wonder Leaf Mono Mo 3  - рідке концентроване добриво, покращує стійкість рослин до низьких температур та дефіциту вологи, сприяє росту кореневої системи активізує діяльність бульбочкових бактерій, збільшує утворення пилку.

Wonder Leaf  Wonder Micro  - комплексне мікродобриво містить у своєму складі мікроелементи, амінокислоти рослинного походження, органічні кислоти, фітогормони, полісахариди та прилипач. Добриво може використовуватись для всіх сільськогосподарських культур, особливо у критичні фази росту та розвитку. Підвищує стійкість до хвороб, перепадів температур, завдяки високому вмісту амінокислот і фітогормонів стимулює обмінні процеси у рослинному організмі.

Wonder Leaf  Wonder Mаcro - рідке комплексне добриво, що містить фітогормони, полісахариди, амінокислоти рослинного походження, та прилипач. Покращує стійкість рослин до стресових факторів навколишнього середовища, швидко вирішує проблему дефіциту елементів живлення, допомагає відновити життєздатність пошкоджених рослин, стимулює ростові процеси під час вегетації, покращує кількісні та якісні показники врожаю. 

Wonder Leaf Mono P 30 - висококонцентроване фосфорне добриво в поєднанні з азотом, бором, цинком та біологічно активними речовинами, яке призначене для позакореневого підживлення всіх сільськогосподарських культур. Рекомендується використовувати на ґрунтах із недостатнім вмістом фосфору, низьким рівнем рН, в період екстремальних погодних умов. Запобігає виникненню дефіциту фосфору, бору та цинку. Стимулює розвиток кореневої системи, активізує процеси цвітіння та утворення генеративних органів, підвищує урожайність і якість продукції.

Особливості живлення різних культур

Кожна сільськогосподарська культура має свої особливості вирощування і формування товарного врожаю. Тому вносити мікродобрива потрібно в відповідні періоди розвитку і в рекомендованих нормах.

Супутні товари