10 years
0670001005

ТОП-5 добрив для сої


Сьогодні соя – один із найпопулярніших продуктів як у плані споживання, так і в плані вирощування. День у день її використання в харчовій промисловості тільки збільшується. При цьому ціна на сою на ринку лише зростає. Завдяки широкому спектру застосування соя відома серед аграріїв і виробників їжі ще під назвою «золотий біб». Урожайність безпосередньо пов'язана з ґрунтом та кліматом місця, де культивується.

Щоб отримати добрий соєвий урожай, слід брати до уваги певні фактори. І одним із найбільш значущих є добрива. У цій статті ми розглянемо це питання детальніше. Розповімо про найактуальніші тренди, специфіку застосування, норми та можливий неприємний результат при нестачі живлення корисними елементами.

Підбирати добрива під сою слід виходячи з таких даних:

  • Згадайте чи уточніть, що саме росло на ділянці до засіву сої. Цей чинник впливає на розуміння обсягів необхідних корисних елементів. Добре сіяти сою, якщо раніше зростали злакові, зернові, картопля. Не рекомендують після капусти, соняшника, бобових.
  • Щоб зрозуміти, у яких обсягах потрібно додавати органіку, бажано проаналізувати ґрунт. Виходячи з його стану і вирішуватиметься питання кількості та різноманітності підживлень.
  • Також на те, в яких обсягах і що використовувати (азот, фосфор, марганець і т.д.) впливає сорт рослини, що вирощується.

Щоб досягти максимальної врожайності, необхідно брати до уваги той факт, що соя потребує більше корисних речовин, ніж інші бобові та зернові.

Які добрива необхідні для сої?

Дефіцит вологи – одна із центральних проблем, при вирощуванні будь-яких сільськогосподарських культур, включаючи сою. Але навіть якщо вода надходить у необхідних рослині обсягах, отримання врожаю, що перевищує 2 т/га – завдання не з найпростіших. Безграмотно підібрані добрива для сої – вагома причина подібних неприємних результатів вирощування. Тому що мінеральне живлення дозволяє контролювати зростання та формування культури. Усі складові підживлення рослини є необхідними, а їхній дефіцит здатний негативно позначитися на врожайності. Для отримання результату понад 2,5 т/га, соя виносить із ґрунту приблизно:

  • 125 кг азоту;
  • 105 кг калію;
  • 35 кг кальцію;
  • 24 кг сірки;
  • 23 кг фосфору;
  • 20 кг магнію;
  • 900 г заліза;
  • 210 г марганцю;
  • 195 г цинку;
  • 80 г міді.

На ранніх стадіях вирощування цей вид бобових розвивається повільно. Відповідно, і обсяги корисних елементів живлення не повинні бути надмірними. Велика кількість необхідна тоді, коли відбувається цвітіння та формування бобів.

Терміни внесення добрив

Культура поглинає необхідні для формування речовини із землі з раннього періоду. Щоб досягти найвищого рівня результативності, слід підживлювати посіви ще на стадії цвітіння.

Удобрення сої відбувається у 3 фази:

  • Основне.
  • Припосівне внесення.
  • Підживлення.

Фосфор із калієм вносять в осінній період, азот – у весняний. У процесі основного удобрення азоту має бути використано у 2 рази менше, ніж фосфору. Якщо виконувати підживлення азотом у великих обсягах на ранній вегетації, то його вже не буде на стадії цвітіння, коли він найбільш необхідний. У зв'язку з цим вносити його рекомендується як підживлення.

Виходячи з рівня кислотності ґрунту, соя по-різному споживає корисні елементи живлення з добрив, що включають у себе фосфор. Якщо немає можливості провести аналіз ґрунту, то вноситься в середньому 25-40 кг/га. Статистика ряду варіантів застосування фосфору продемонструвала, що найбільш ефективний спосіб – внесення у верхній шар землі та нижній, де зосереджена найбільша кількість коріння. Якщо тривалий час практикувати такий підхід, то відбуватиметься поступове накопичення у ґрунті, відповідно, у майбутньому знадобляться менші обсяги внесення добрив.

Особлива актуальність фосфору у вирощуванні на ранніх стадіях. Він має важливе значення для формування бульбочок та безлічі генеративних органів. Буває, що фосфати розміщуються в ґрунті близько до насіння, проте не впливають на них негативно. А от хлористий калій здатний негативно позначитися на ранніх сіянцях. Через це такі мінеральні добрива для сої найкраще вносити в основний обробіток, для того щоб хлор за осінньо-зимовий період промився. Крім того, калій потрібен у період розвитку бобів, у цей час рослині необхідний даний елемент живлення, більше ніж азот і фосфор.

Якщо у ґрунті підвищена кислотність, то відбувається блокування мікроелементу молібдену, який дуже вважливий для бобових культур. Адже він позитивно впливає на розвиток бульбочкових бактерій, що здатні фіксувати азот. Тому для досягнення найкращого врожаю слід додавати у бакову суміш для листового підживлення добрива з вмістом молібдену.

Обсяги та дозування добрив, що застосовуються для вирощування сої, безпосередньо пов'язані з насиченістю ґрунту корисними елементами, а також з кількістю врожаю, що цікавить. Застосування лише однієї речовини здатне негативно вплинути на культивування сої. Завжди варто вдаватися до комплексного підходу, тому що таким чином можна досягти недопущення нестачі та надлишку корисних елементів. Також велике значення має правильне використання поживних речовин: бактеріальні засоби, мікро- та макроелементи дозволяють досягти значного підвищення врожаю.


Критичні фази розвитку сої

Для отримання найбільш високобілкових бобів, великих урожаїв, найвищого ККД, які здатні дати соя та вирощування її, слід правильно дбати про ґрунт. А для цього потрібно використовувати інноваційні технології з ефективною системою підживлення культур. Нижче на прикладі ми продемонструємо як це відбувається. Розглянемо 5 найрезультативніших видів добрив для листкового живлення в критичні періоди формування рослини.

Перша критична фаза

Цій стадії характерна поява трьох і більше справжніх листків. Тоді ж активно посилюється ріст кореневої системи та бульбочкових бактерій на ній. Ми, як професіонали в галузі живлення рослин, можемо з упевненістю стверджувати, що для досягнення найкращого формування даної культури варто застосовувати наведений нижче баковий «коктейль»:

Така суміш забезпечить посіви сої фосфором, який позитивно позначається на інтенсивному розвитку коріння. Додавання до бакової суміші молібдену вплине на формування максимального обсягу бульбочкових бактерій. Результат: концентрація найбільшої кількості азоту, збільшення поглинання фосфору, посилення фотосинтезу та позитивний вплив на загальне формування рослин на ранній стадії розвитку.

Друга критична фаза

Цей етап пов'язаний із бутонізацією, тобто починається цвітіння. На цій стадії необхідно проводити підживлення. Ґрунтуючись на нашому багаторічному досвіді, можемо рекомендувати таку суміш:

Комплекс кристалічного добрива містить у собі макроелементи, що покращують характеристики росту та розвитку рослин. Бор прискорює процеси бутонізації, запилення та наповнення плодів насінням. Ще він збільшує відтік вуглеводів у плоди та насіння, завдяки чому збільшується маса насіння, присутність білка та в цілому врожаю.

Вкрай важливо застосовувати добрива в критичні етапи формування сої. Тому що на цій фазі рослині найбільше потрібна допомога. Грамотно підібране харчування культури завжди позитивно позначається на якості та обсягах майбутніх урожаїв.

Супутні товари