10 years
0670001005

Збереження вологи в ґрунті

Сохранение влаги в почве

Зменшення кількості опадів являється наслідками вже відчутного для всіх потепління та зміни клімату. Саме тому збереження вологи в ґрунтів було, є та буде залишатись актуальним питанням для тих, хто займається аграрною діяльністю.

Існують різні способи обробки ґрунту. Їх можна поділити на традиційні та новітні. Оранка та глибоке рихлення відносяться до першого виду, а такі технології як No-Till (ноу тілл) та Strip-Till (стріп тілл) – до новітніх методів.

Одним з перших рішень, до яких варто вдатись задля збереження вологи в ґрунті – це відмова від оранки і використання лише глибокого рихлення. Завдяки цьому способу не буде утворюватись ущільнена плужна підошва, оскільки ґрунт матиме стабільну структуру без оберненого пласту землі з залишками рослинних решток на поверхні. Волога буде накопичуватись та зберігатись, а рівень випаровування значно знизиться.

Наступний крок – це мінімізація обробітку грунту. Всі операції, пов’язані з роботою у полі, необхідно здійснювати вчасно, інакше така діяльність призводить до значних витрат вологи. Лущення стерні та закриття вологи весною є одним з прикладів.

Не слід також забувати про проведення снігозатримання, оскільки воно є важливим заходом для нагромадження вологи.

No-Till (ноу тілл)- це сучасна техніка обробки землі, що полягає у вкриванні поверхні землі шаром спеціально подрібнених залишків рослин (поживні рештки або мульча). Оскільки оранка не проводиться, то верхній шар ґрунту залишається непошкодженим і в рази краще зберігає вологу. Нульовий обробіток підходить для роботи в посушливих місцевостях або ж в полях, розташованих на схилах в умовах вологого клімату. Також він запобігає водній та вітровій ерозії грунтів.

Нульовий обробіток – не просто відмова від оранки. Це – складна система обробітку землі, що потребує спеціальних технічних засобів та дотримання чіткої технології.

Ноу тілл набуває все більшої популярності в Україні, оскільки для агротехнічної діяльності у такий спосіб необхідно менше праці та кількості палива.

Стріп тілл – ще одна система обробки ґрунту, спрямована на збереження вологи у ньому. Вона поєднує у собі основні переваги традиційних технологій підсушування та прогріву ґрунту з системою ноу тілл, обробляючи лише призначену для посіву насіння ділянку землі. Ширина кожної смужки ґрунту, що піддається обробці, - 25 см.

Переваги технології стріп тілл:

  • Можливість одночасно вносити на різну глибину різні мінеральні добрива;

  • Повний обробіток ґрунту для просапних культур здійснюється за один прохід, що значно економить кількість витраченого палива;

  • Депо добрив закладається під рядами посівів, що сприяє оптимізації їх живлення;

  • Здійснення обробки ґрунту, внесення добрив та насіння може відбуватись в один і той самий час;

  • Зберігається родючість землі;

  • Знижується ерозія грунтів;

  • Переміщення вологого ґрунту в горизонт проростання;

  • Знижується ущільнення ґрунту;

  • Низький рівень зношування спеціалізованої техніки.

Завдяки тому, що оброблена ділянка землі просихає та прогрівається більш інтенсивно, здійснювати посів можна у більш ранні терміни. Ця перевага технології стріп тілл є вирішальним фактором для її впровадження у північних зонах, оскільки інколи через надмірне зволоження та повільне просихання грунту техніка не може зайти на поле у визначені терміни.